top of page

Ik mis mijn muziek!


Nu ik mijn lessen online geef ('digiyoga' noemde een deelnemer het al) is muziek afspelen uit den boze. Het schijnt enorm te vervormen als je het op de achtergrond mee laat spelen (heb ik uit diverse yoga-online netwerken die het uitgeprobeerd hebben) én het is (terecht) een dingetje als je het daarna op youtube wilt plaatsen ivm auteursrechten. Dus geef ik mijn lessen in stilte, met alleen de geluiden van de straat én mijn eigen stem als begeleiding. Voorheen, in de pré-coronatijd, zocht ik iedere week geschikte muziek uit voor mijn lessen. Muziek kan raken als niets anders, bij je binnen komen en emoties oproepen, een trilling teweegbrengen, sfeer geven. Kippenvel is niet vreemd, ontroering ontstaat, tranen stromen soms al na de eerste klank.

Gelukkig kan ik mijn favorieten wel afspelen als ik zelf yoga beoefen. Heerlijk om die tonen weer door mijn aderen te voelen stromen. In de loop der jaren is mijn smaak wel veranderd. Wat ooit begon vanuit mijn alternatieve bandjes-tijd met rustige pop-/rock muziek, is (net zoals mijn lessen) getransformeerd via klassiek naar wat je spirituele muziek kunt noemen. Daar is het de uitdaging om niet te veel het gevoel van een EO-jongerendag op te roepen - kwijl & devotie ligt op de loer - en het aan te laten sluiten bij wat een (mijn) groep yogi's op de mat als prettig ervaart. Daarbij kun je niet iedereen een plezier doen (ik gaf eens een les op een complete afspeellijst van Ludovico Einaudi, bleek iemand daar toch echt een enorme hekel aan te hebben, dan zijn het 60 zware minuten) en is het belangrijk dat het ook iets over mij zegt, het is deel van de sfeer die ik bij tadelungt neer wil zetten, het is mijn keuze. Wat zijn nu mijn darlings? Welke artiesten vervelen mij nooit? Hier een korte opsomming; muziek vind je terug in mijn eigen tadelungt afspeellijsten op Spotify.

Met stip op 1 staat Jane Winther met haar prachtige stemgeluid. Engelachtig zonder soft te worden zingt ze mantra's en combineert ze haar unieke geluid met instrumenten of meerstemmige zang. Deze Deense (ik moest lang zoeken om haar achtergrond te vinden, het had zomaar Keltisch kunnen zijn) kan mij als geen ander beroeren. Elk nummer is raak; ik blijf haar ontdekken. Haar muziek is geschapen voor yin yoga - de langzame houdingen, het versmelten en verstillen: het gaat perfect samen met Jane's Om, Om Mani Padme Hum, Lokah Samastah Sukhino Bhavantu.

Een ander geluid, maar in essentie dezelfde beleving roept Krishna Das bij mij op. Zeker het nummer Sri Argala Stotram/Show me love. Halverwege komen de onherroepelijke associaties met Foreigners 'I wanna know what love is'; niet mijn favoriete popnummer in beginsel maar uit de mond van Krishna klinkt het bedroevend mooi. Zijn stem heeft iets troostends & vaderlijks en ook hij heeft een groot scala aan nummers en valt er nog veel te ontdekken. Voor savasana (de eindontspanning) gebruik ik regelmatig twee nummers die, dit keer wél door de tekst, mij kunnen raken. Allowing van Alexia Chellun & I am Light van India.Arie. Deze nummers roepen op tot overgave en zelfliefde. Het licht in onszelf zien en omarmen, zonder onze schaduwkanten te schuwen. Alles mag er zijn. Kort geleden herontdekte ik dit prachtige nummer van de Ierse Ajeet Kaur (samen met Trevor Hall, beetje 'Sting'ish'). Haar muziek is als de natuur, kalm, sereen, prikkelloos. Over dit nummer vertelt Ajeet: 'het woord "Akaal" wordt in het Sanskriet vertaald als “zonder einde, zonder dood", undying in het Engels. Dit nummer is een chant over loslaten, van origine bedoeld voor als iemand overlijdt. Het lied is door de jaren heen met me mee gegroeid. Vijf jaar geleden vond ik het gewoon mooi, maar hoe meer ik meemaak, hoe meer ik me realiseer dat kunnen loslaten een essentieel onderdeel is van het leven.'

De muziek van Jason Stephenson brengt mij in een diepe meditatieve staat en dat is ook precies de bedoeling. Het is niet voor niets dat oa Eliane Bernhard van House of Deeprelax zijn prachtige tonen vaak gebruikt onder haar Yoga Nidra sessie's. Je gaat van de brainwave-staat alpha, naar theta en vervolgens delta, waardoor je lichaam in slaap valt en je mind bijna niet meer actief is. Theta is de hypnosestaat en delta is de meest herstellende staat, waarin je lichaam zichzelf gaat genezen. Precies waar zowel Yoga Nidra, Yin Yoga & Restorative Yoga, 'mijn 3 lievelings', over gaan. Love it! Fijn is het ook dat de nummers van Jason één lange meditatietune zijn van soms wel 3 uur lang. En dan verveelt het nog niet.

Laatste tip: Devi Prayer uitgevoerd door Craig Pruess & Ananda. Het zijn de geluidscirkels die door mijn gehoorgangen afdalen tot diep in mijn buik. Het is eigenlijk een gebed voor The Mother Devine. She is everything, the vibrations we feel, the air we breathe, the ground we walk on, the love we experience and so on. Een ode aan het universum, aan moeder aarde. Laten we zuinig op haar zijn ♡.

Recente blogposts

Alles weergeven

#ikbenopen

Gisteren zag ik op Instagram de #ikbenopen, waarin tot aandacht en openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden wordt opgeroepen. Deze hele week staat in het teken van het durven uiten van

bottom of page