top of page

yoga. het doet iets met je.


Ik herinner me mijn eerste kennismaking met yoga. Ik zocht een uitlaatklep voor de spanningen die ik in het dagelijkse leven opliep. Ik was geen type ‘stalen zenuwen’, ook niet van de ‘ruwe bolster, blanke pit’. Prikkels kwamen bij mij hard en veel binnen en ik vond het heerlijk om op mezelf te zijn, in de stilte en de natuur. Aan de andere kant kon ik ook degene zijn die het licht uitdeed na een feestje. Men vond mij over het algemeen spontaan, gezellig, altijd in voor iets leuks. Gewoon klessebessen kon ik als geen ander, maar grote gedachtes (en die had ik!) hield ik voor mij tot ik ze uitgepuzzeld had. Dan pas deelde ik ze met een ander. Ik leefde grotendeels in mijn hoofd. Een denker, een dromer. Van dat leven werd ik af en toe best moe en gespannen. Aan de yoga, dus!

Yoga was toen zeker nog niet zo hot als het nu is. De geitenwollensokkengeur was alom aanwezig. Ik vond een heel aardige en vaardige mevrouw die lesgaf op haar zolder (waar ken ik dat toch van?). De oefeningen waren eenvoudig, wat een opluchting was voor een sportkneus als ik. Eindelijk iets wat ik ook ‘kon’. Gelukkig geen benen in de nek of handstand, maar rustige bewegingen en houdingen en veel ‘met de adem’. Het werkte als een tierelier. Iedere week was ik weer blij als ik voor haar deur stond, ik sloeg nooit over. De dagen erna was ik energieker en voelde ik me krachtig en stabiel.

Dit was zo’n 20 jaar geleden. 18 jaar geleden ontmoette ik mijn liefste en verhuisde ik naar Groningen. Voor ik een baan had gevonden, had ik al 2 yogastudio’s uitgekozen waar ik lessen ging volgen. In Hatha Yoga (voor de rust) en Iyengar Yoga (voor de uitdaging; toch nog die handstand!). Na een jaar kwam daar de meest westerse vorm, Power Yoga, bij. Ik probeerde Kundalini Yoga, maakte een uitstapje naar Body Balance en deed een paar blauwe maandagen Ashtanga Yoga. Kocht stapels yogaboeken en deed thuis series, met opengeslagen boek en de houdingen ‘spellend’ zoals een enthousiast kok een kookboek kan uitpluizen. Later kon ik de onbedwingbare honger stillen met online yogalessen, hoera voor het internet! Iedere keer weer met een kinderlijke gretigheid en iedere keer weer verwonderd over de impact van de houdingen, gecombineerd met je ademhaling.

Ondertussen weet ik meer van de anatomie, de hormoonhuishouding, het bindweefsel, de wervelkolom, het zenuwstelsel en de energiebanen. De ‘vage’ wereld van yoga wordt steeds meer wetenschappelijk onderbouwd, waardoor er meer mensen voor open staan en de drempel om aan yoga te doen, veel lager is geworden. Zelfs tieners voelen zich ertoe aangetrokken – niet in de laatste plaats door de kekke yogakleding en alle beroemdheden die zweren bij yoga. Geeft niets, ik hou ook van mooi. Iets moois dat veel goeds doet - beter wordt het niet!

Laatst hoorde ik dat mijn eerste yogajuf nog steeds lesgeeft. Op haar zolder. Een website heeft ze niet. Handstand doet ze ook nog steeds niet. Ze is al bijna 70.

Recente blogposts

Alles weergeven

#ikbenopen

Gisteren zag ik op Instagram de #ikbenopen, waarin tot aandacht en openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden wordt opgeroepen. Deze hele week staat in het teken van het durven uiten van

bottom of page