top of page

madumadu


Bijna 2 jaar geleden las ik over twee Nederlandse vriendinnen, de 1 woonachtig op Bali, de andere in Nederland, die samen een project waren gestart waarbij ze houten muurdecoraties op Bali door vakkundige ambachtslieden lieten maken, deze importeerden naar Nederland en hier verkochten. Ik was gelijk verliefd op hun (toen nog beperkte-) collectie. Niet alleen de prachtige, unieke items zelf trokken mijn aandacht; nog meer sprak het verhaal mij aan, een verhaal dat van het product meer dan alleen een mooi product maakte.

Het bleef nagalmen - madumadu (spreek uit: mahdoe-mahdoe) en het bleef hangen. Ook gekoppeld aan mijn fascinatie voor Bali en onze wens om daar naar toe te gaan, wat in de zomer van 2016 werkelijkheid werd. Terwijl ik daar langs lokale markten struinde en door dorpjes fietste, zag ik met eigen ogen de achtergrond, of ook wel de schaduwzijde, van het paradijselijke eiland. Massatoerisme zorgt voor veel vraag naar goedkoop aanbod - wegwerpboeddha’s, ‘Action’-frutsels, meer-meer-meer voor minder. En door te praten met de mannen (lees over hun in mijn oudere blog over Bali) die ons door het hectische Balinese verkeer loodsten en open vertelden over hun leven, hun verantwoordelijkheden (voor hun familie en voor het geboortedorp), hun lange werkdagen en hun karma, realiseerde ik me dat het leven voor de gemiddelde Balinees nog best pittig is. Je ziet het niet aan ze af; er heerst berusting en tevredenheid, zeker, maar je kunt je ogen er niet voor sluiten.

En ik wist dat de twee vriendinnen Linda en Jorinde (madumadu staat voor schatjes, betekent letterlijk honing, en staat voor puur, robuust en het goede leven) hun ogen daar ook niet voor sloten. En met hun woonitems ondersteuning bieden aan de lokale bevolking, door een goed salaris uit te betalen en te zorgen voor ondersteuning, support en coaching. FAIR MADE, FAIR TRADE.

De beide vriendinnen ondernemen met hart en ziel en dat voel je in alles. Ik ben ervan overtuigd dat het 'doorstraalt' in hun producten. In elk item is zoveel soul te vinden. Hoe fijn is het om te weten dat ieder object dat je thuis hebt hangen aan de muur bijdraagt aan een beter leven aan de andere kant van de wereld? beauty meets compassion, je hoeft niet machteloos toe te kijken, je kunt een verschil maken. Door niet zomaar gedachteloos te consumeren maar te kiezen voor duurzaam, sociaal en betrokken.

Maar wat maken ze dan? Voornamelijk 'woonkettingen', items om decoratief aan de muur te hangen. Veelal gehangen aan een mala, handgeregen houten kralenkettingen met als hanger een houten symbool zoals een hart, een peace- of ohm-teken, een lucky coin (geluksmunt) of een veer. En alles in groot formaat, zodat je echt wat hebt hangen. Heel mooi om bij elkaar te groeperen, bijvoorbeeld met wat kleinere exemplaren (schelpenhangers of de kleine veer of peace-hanger). Van oorsprong worden mala's gebruikt als Tibetaanse gebedskettingen. In de collectie van madumadu wordt hier met een knipoog naar verwezen. Zelf vind ik de sfeer die de woonkettingen uitstralen sereen en spiritueel. Het zijn eyecatchers maar tevens mindsetters. Het past heel goed bij het concept van tadelungt: in stilte en rust eenheid ervaren, ontspannen door het leven gaan en gewoon aardig zijn voor elkaar. Voor mij staat madumadu voor: je leven en indirect het leven van een ander bewust een stukje mooier maken. Een fijne omgeving creëren waar schoonheid een plek heeft. En soms, soms word je gewoon verliefd op een stuk en zie je het al op die ene muur hangen. Jezelf verwennen is ook een kwaliteit!

Recente blogposts

Alles weergeven

#ikbenopen

Gisteren zag ik op Instagram de #ikbenopen, waarin tot aandacht en openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden wordt opgeroepen. Deze hele week staat in het teken van het durven uiten van

bottom of page