top of page

Bindweefsel - facts&figures


Bindweefsel brengt altijd allerlei associaties bij mij naar boven. Klikt connective tissue niet veel mooier? Vind ik wel. Toch is de term bindweefsel wel heel correct, het staat voor wat het is. Ik noem het heel veel in de lessen, omdat we in de yin yoga ‘werken’ op het bindweefsel. ‘Werken’ tussen aanhalingstekens, want eigenlijk moet je voornamelijk ontspannen en loslaten. Laat het werken maar eens zitten en geef je over aan de houding. Maar toch. Het is ook weer niet alleen liggen en nietsdoen. Integendeel! In de yin yoga ga je op zoek naar een stukje discomfort. Je gaat uit je comfort zone. Je zoekt de grens van het houdbare op. En...daar waar het schuurt, de houdingen die je het meest irriteren of tegenstaan: die zijn eigenlijk voor jou het geschiktst!

Het bindweefsel dus. Wat is het, wat doet het? wat facts&figures (Bronnen heb ik uit diverse boeken en websites, zowel wetenschappelijk als semi-wetenschappelijk maar altijd met verstand van zaken. De tekst hieronder is geen eigen weergave, maar quotes uit andere artikelen).

♥︎ Bindweefsel is een lichaamseigen, allesomvattend netwerk, een zacht weefsel dat verbindt, het lichaam doordringt en daarbinnen zorgt voor structuur en zintuiglijke samenhang. Alles in ons lichaam heeft een laagje bindweefsel (botten, spieren, kraakbeen; ga maar door).

♥︎ Gezond weefsel heeft een ruitvormig patroon met geleidelijke golflijnen; bij vergroeiing, verkleving, uitdroging of degeneratie zijn zgn. cross-links zichtbaar. Vergelijk het met een in de war geraakt kluwen wol. Spieren en organen hebben daardoor minder ruimte om hun functies uit te voeren. Denk aan klachten als verlies van bewegingsvrijheid en een minder goede stofwisseling.

♥︎ Bindweefsel bestaat uit vier componenten: cellen (fibroblasten, mastcellen), vezels (collageen, elastine, reticuline), basisstoffen (oa hyaluronzuur en chondroitine) én WATER.

♥︎ Water heeft veel eigenschappen. Water is sterk en flexibel, het vervoert informatie, het slaat informatie op én het onthoudt informatie. Het heeft dus ‘een geheugen’. Van belang is het dus dat dat water blijft bewegen, zodat de informatie komt op de plekken waar het nodig is (of het lichaam kan verlaten). Stilstand is achteruitgang, ook hier!

♥︎ Wetenschappers (waaronder de Japanner Hiroshi Motoyama) hebben ontdekt dat de meridianen - de energiebanen die door ons lichaam lopen - waterlijnen zijn die langs de randen van het bindweefsel lopen. Het hyaluronzuur dat in het bindweefsel zit, trekt de watermoleculen aan. Door de waterlijnen stroomt onze (levens-)energie, de qi (chi).

♥︎ Bindweefsel reageert op een gezonde manier op langere druk/rekking van een gebied. Het is minder flexibel dan spierweefsel. Het heeft zowel een vloeibaar als een vast component.

♥︎ Met uitzondering van de huid bevat het bindweefsel meer sensorische neuronen dan elk ander lichaamsweefsel. Ze fungeren als een soort lichaamsantennes die beweging, aanraking en positie kunnen waarnemen. Onderzoek wijst uit dat ca 80% van de zenuwuiteinden in het bindweefsel liggen. Men spreekt tegenwoordig wel van het 6e zintuig.

♥︎ In het bindweefsel is pijn heel duidelijk voelbaar als gevolg van verkleving en bevriezing. Door stress, trauma, blessures, infecties, een slechte (zit- of werk-)houding kan het weefsel ontsteken of van structuur veranderen.

♥︎ Bindweefselmassage en (yin) yoga werken als een balsem voor een afgemat en gestrest zenuwstelsel.

♥︎ USE IT OR LOSE IT!

populair filmpje waarin het eea wordt samengevat is de 'fuzz-speech'. Fuzz = bindweefsel.

let's all melt our fuzz!!!

Recente blogposts

Alles weergeven

#ikbenopen

Gisteren zag ik op Instagram de #ikbenopen, waarin tot aandacht en openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden wordt opgeroepen. Deze hele week staat in het teken van het durven uiten van

bottom of page