top of page

smoothies en salades

Op veler verzoek, een paar recepten van smoothies en salades die ik de afgelopen tijd voorschotelde voor of na afloop van een les of workshop. Met direct de opmerking dat ik zelf echt niet zo'n 'licht' ben op het gebied van hapjes en drankjes: ik consumeer ze graag maar sta het liefst zo kort mogelijk in de keuken. En overbodig apparatuur is ook al niet aan mij besteed. Weet nu dat bijna alle smoothies en drankjes gewoon met een ouderwetse staafmixer in elkaar te husselen zijn. Scheelt weer een investering in een slowjuicer of ander duurs. Alhoewel, zo'n slowjuicer lijkt me op termijn wel weer iets. Blijkt toch alle vitamientjes te bewaren en tijdens mijn psoas-workshop bij het yogalab in Amsterdam, wist docente Daan Timmers er werkelijk geweldige sappen uit te fabriceren. Welja, komt tijd komt slowjuicer (misschien).

Tot die tijd haal ik vooral inspiratie uit oa de Allerhande en iets-hipper; de groene meisjes, dus daar komt ook het recept van de onovertroffen 'winter-kurkuma-latte' vandaan.

En echt, easy-peacy, zo klaar en superlekker!

kurkuma latte

Wat heb je nodig voor 1 mason jar van 400 ml of 2 kopjes van 200 ml? 400 ml amandelmelk 1 theelepel biologisch kurkumapoeder (belangrijk om kurkumapoeder van goede kwaliteit te kiezen, voor een krachtiger werking) 5-6 plakjes verse kurkuma (of een halve theelepel extra kurkumapoeder) 2 plakken verse gember 2 theelepels agavesiroop 1/2 theelepel kaneelpoeder een snufje zwarte peper (kurkuma krijgt pas een geneeskrachtige werking wanneer het wordt gecombineerd met zwarte peper)

Wat ga je doen? 1. Schenk de amandelmelk in een pannetje. Doe daar het kurkumapoeder, verse kurkuma, het snufje zwarte peper, gemberplakjes, agavesiroop en kaneelpoeder bij. 2. Laat de amandelmelk warm worden op een middelhoog vuur. Haal de plakjes gember & kurkuma eruit zodra de amandelmelk bijna kookt. 3. Schuim de melk een beetje op met een garde of een melkopschuimer. Ik gebruikte een handmatige melkopschuimer . Ik deed wat van de warme amandelmelk in de melkopschuimer, schuimde het op en deed dit eerst in het glas. Daarna schonk ik de rest erbij. Hierdoor krijg je het beste schuimlaagje. 4. Schenk de warme melk in de mason jar of verdeel over 2 kopjes. Besprenkel met wat extra kaneel.

(zomerse) watermeloen salade

nog zo'n gemakkelijk te maken gerecht, geserveerd tijdens de opening van tadelungt in september; ik gooide er hoge ogen mee en niets zo leuk om te pronken met een goed uitziende schaal met salade die in no-time klaar is. Mag je met je handen door elkaar mengen ala Jamie Oliver!

Ingredienten

watermeloen

quinoa

rode ui

feta en olijven (groen of zwart of mix)

limoen

basilicum

munt

goede olijfolie

snufje zwarte peper

quinoa even koken (zie instructies op het pak) en af laten koelen.

watermeloen in stukjes snijden en rode ui in dunne plakjes.

olijven door midden snijden en feta brokkelen.

maak een dressing met limoen, olijfolie en zwarte peper

alles in een mooie serveerschaal en door elkaar heen husselen met je handen.

dressing erdoor, en flinke stukjes basilicum en munt toevoegen.

smoothies in alle soorten en maten

gebruik je fantasie, want eigenlijk kan alles. Boerenkool, verse spinazie, sla, paksoi als groentebasis, gemengd met...

avocado, banaan, kiwi's, vijgen, gember, frambozen of ander bosfruit (eventueel uit de vriezer), appels - en ga zo maar door;

aanvullend: wat havermout, muntwater, kokosolie, rijstmelk of amandelmelk met - op wens -

een lepeltje chiazaad of ander superfood (bijna smaakloos dus alleen voor de gezonde claims).

alles op gevoel in een hoge kan en met de staafmixer tot een mooi geheel mixen.

proeven en eventueel bijvoegen van een snufje van dit of een scheutje van dat en klaar!

nogmaals: er zijn mensen die dit veel beter kunnen dan ik, dus ik verwijs graag weer naar oa

Recente blogposts

Alles weergeven

#ikbenopen

Gisteren zag ik op Instagram de #ikbenopen, waarin tot aandacht en openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden wordt opgeroepen. Deze hele week staat in het teken van het durven uiten van

bottom of page