top of page

halfbakken


Ik lees graag de Flow. Regelmatig vind ik er pareltjes in, haal ik er inzichten uit. Niets fijner dan op een gestolen moment met een mok koffie op de bank in de Flow te duiken.

Meestal stort ik me snel op de column van Aaf. De zinnetjes van Aaf, een A4’tje vol humor, relativering en herkenning. In al haar bescheidenheid weet ze dat het haar ‘taak’ is om in die paar honderd woorden iets te verwerken wat de lezer beroert. Vanochtend las ik dat dit haar dit keer gelukt was met een heel lelijk zinnetje, maar dat dat zinnetje toch echt levens zou kunnen veranderen! Ik was geboeid!

‘Accepting that you’re destined to half-ass a lot of things is a big part of happiness’. Vertaald - het werd er niet mooier op - ‘Accepteren dat je voorbestemd bent om een heleboel dingen halfbakken te doen is een groot onderdeel van gelukkig zijn’.

Lees dat zinnetje maar eens een paar keer door. Hoe waar is dat!? Nou zal dat voor iedereen verschillend zijn, maar voor mij is het ontzettend waar. Ik bouw mijn hele leven rondom ‘halfbakkenheid’. Soms tegen wil en dank en soms moet ik enorm mijn innerlijke criticus om de oren slaan, maar als ik die ‘halfbakkenheid’ niet zou omarmen, hoe zou ik dan in vredesnaam alles kunnen doen wat ik wil doen?

Toen ik begin dit jaar uit mijn vaste baan rolde in een freelance bestaan, dacht ik echt dat vanaf dat moment de tijd aan mijn zijde zou staan. Ik citeer mijzelf: ik had ‘de haast’ de deur uit gezet en ‘de rust’ binnen gelaten. Ik zag mijzelf al iedere dag met mijn neus in de Flow, urenlange wandelingen makend met hond rebbel, heerlijke yoga sessie’s - ook voor mijzelf, want daar zou ik natuurlijk altijd tijd voor blijven vrijmaken - in mijn studio, uber(h)eerlijke/gezonde/spannende maaltijden op tafel toverend, dagdromend en brainstormend dwarrelend door het leven. Mijn huis zou nooit meer rommelig of vies zijn, ik zou theedrinken na schooltijd met mijn dochter en haar altijd bijstaan met de juiste adviezen, en daarnaast zou ik natuurlijk mijn bedrijf runnen, creatief, geïnspireerd, gepassioneerd en nooit-meer-gestresst.

Nou, doe dat alles maar eens niet-halfbakken! Dat lukt dus niet. Want dan kom je toch echt heel veel tijd tekort in die 24 uur die een dag je geeft. Echt waar, het zit er gewoon niet in om alles ‘perfect’ te doen. Perfect, ook al zo’n overgewaardeerd woord, dat levert alleen maar stress en ontevredenheid op. Bepaalde dingen zijn meant-to-be ‘half-ass’.

Zoals daar zijn: het op orde houden van je huis. Ik maak er al jaren een sport van om met weinig inspanning het beste resultaat te krijgen. Als dat betekent dat de hoekjes en plafonds en de bovenkanten van kasten maar 1x per jaar een doek zien, dan is dat maar zo. Want wie ziet het? (nu iedereen waarschijnlijk, na het lezen van dit stuk..). En die o-zo gezonde spannende maaltijden iedere dag op tafel? Een ratjetoe a la Jamie, binnen 30 minuten klaar, met uitstekende maar saaie pasta of couscous, voldoet ook. En dochterlief smult het liefst van groente-aardappelen-vlees, hoe creatief wil en kun je daarmee zijn? Ik laat het los! (eerlijk gezegd worstel ik op dit gebied nogal met het loslaten, maar het nog eens noemen geeft mijzelf misschien ook net weer dat duwtje in de rug!).

Zeker in deze tijd pleit ik voor een nationale maand van de halfslachtigheid (een dagje schiet namelijk niet op..)! Want wat wordt er veel beroep op ons gedaan, met kadootjes en feestjes en etentjes. De surprises moeten nog mooier dan vorig jaar en op social media poseren we trots in een kek jurkje aan een duur aangeklede VT-wonen eettafel met ingewikkelde happen op tafel.

Ik zet in op die surprise en laat de rest maar even sudderen, ik ga hier niet de hoofdprijs halen. Wij gourmetten met Sinterklaas (traditie) en eten gebakken krieltjes met kippenpoten op 2e kerstdag (ook traditie). We kijken urenlang films en spelen soms een spel. Eenvoud is het credo en daar varen wij wel bij (en dat hoeft ook helemaal niet saai te zijn!).

Morgen hopelijk weer met de Flow op de bank. Want door sommige dingen halfbakken te doen, hou je meer tijd en energie over om een paar belangrijke dingen in het leven goed te doen (ik citeer Aaf weer). Is op de bank zitten met de Flow belangrijk? Voor mij wel!

Amen!

(yogales geven doe ik natuurlijk niet halfbakken! Kwestie van prioriteiten…)

Recente blogposts

Alles weergeven

#ikbenopen

Gisteren zag ik op Instagram de #ikbenopen, waarin tot aandacht en openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden wordt opgeroepen. Deze hele week staat in het teken van het durven uiten van

bottom of page