top of page

tadelungt herfstnieuws


🍂 Wie de afgelopen weken in mijn studio kwam, zag het al staan in mijn trappengat; mijn lichtbox met de tekst: brrr, het is herfst(maar de attente lezer zal ook mijn stille kreet ‘jippie’ opgevallen zijn. Want wat is de herfst is toch ook prachtig, kleurrijk en fris en nodigt het uit tot cocoonen op de bank - en dat is ook zo gezellig!).Wat een geluk dat wij in een land wonen waar we de seizoenen echt kunnen beleven. De natuur is prachtig als de blaadjes bruin en geel kleuren en van de bomen vallen, zeker met een waterig laag zonnetje erbij. We keren naar binnen, letterlijk en figuurlijk. Als we het ritme van de natuur volgen, is dit de tijd van loslaten, afremmen, vertragen, bezinnen. We bereiden ons voor op de winterslaap! De stoof- en stamppotten sieren de tafel weer, de kaarsen branden en de verwarming houdt ons op temperatuur

(of een heerlijke plaid waar je onder wegkruipt op de bank). Een lekker glas wijn erbij en een goede film… Ja, ik verheug me er alweer op!

🍂 Een klein minpuntje - bijna niet noemenswaardig…haha - zijn de virussen die weer meer vat op ons lijken te krijgen. Er wordt tijdens de lessen al heel wat afgesnotterd (en dan zijn het niet de emoties). Ik heb nu standaard een pakje zakdoekjes klaarliggen. Vanuit de Chinese gezondheidsleer heeft de herfst te maken met de long- en dikke darm meridianen. Geen overbodige luxe om deze twee belangrijke energielijnen wat vaker te ‘pamperen’. Mijn lerares do-in, Lilian Kluivers, heeft daar tips voor. Ik deel ze hieronder met je (met dank aan en © van Lilian) en wellicht neem ik ze de komende tijd in mijn lessen op (better be safe than sorry):

Oefening 1: bovenrug kloppen en wrijven

Vlak voordat je verkouden wordt, of griep krijgt, wordt je bovenrug pijnlijk of stijf. Masseer je dit tijdig los, dan open je daarmee de acupunten op je bovenrug die je immuunsysteem versterken en helpen de ziektekiemen naar buiten te werken.

Vraag iemand om het gebied tussen je schouderbladen warm te wrijven. En wanneer het opgewarmd is, erop te trommelen met ontspannen vuisten. Is er niemand in de buurt om je te helpen? Maak dan je eigen massage-bal, door een tennisbal in een sok of panty te stoppen en met de bal je rug te masseren tegen de muur.

Oefening 2: kloppen

Klop over heel je lichaam, langs al je meridianen. Met name de Longmeridiaan. Deze oefening heb ik beschreven in mijn boeken Do-In, tao yoga voor gezondheid en energie, en in Zwanger in Balans.

Oefening 3: zuivering en immuunsysteem

Een van de meest gebruikte punten is 'Dikke darm 4', in het web tussen duim en wijsvinger, in de 'V' tussen de botten. Het heeft een sterk afdrijvende werking en wordt daarom afgeraden bij zwangerschap. Het zuivert, en versterkt je immuunsysteem. Via de Dikke darm meridiaan is dit punt verbonden met je neus en helpt daardoor ook tegen snotterigheid en hoofdpijn.

Masseer het gebied tussen duim en wijsvinger stevig, gedurende 1 minuut. Masseer bij beide handen.

Oefening 4: preventief

Ik ben ervan overtuigd dat dagelijkse massage van de volgende punten op de meridiaan die Drievoudige Verwarmer wordt genoemd, bij mij jarenlang griep heeft voorkomen. Masseer op je handrug het geultje achter de ringvinger en de pink, beide handen. Masseer de buitenkant van je pols, de middellijn, 2 duimbreedtes achter de polsplooi.

Oefening 5: snel herstel

Een ander veel gebruikt punt, is Maag 36. Het zorgt ervoor dat je wat je eet, ook daadwerkelijk kunt opnemen. Daardoor versterkt het je ki, je levensenergie en helpt je zo snel te herstellen. Breng je vingertoppen samen tot 'snaveltjes'. Klop met je vingertoppen onder je knie, vlak buiten je scheenbeen, op het gebied van Maag 36. Een minuut of langer.

Remedie: Super Thee

De voorgaande oefeningen zullen zeker helpen de herfstgriepjes en verkoudheden buiten de deur te houden. Maar àls je dan toch geveld wordt door snotterigheid is de volgende thee het geheime extra wapen waarmee je de ziektekiemen wegbonjourt.

Een glas heet water ½ uitgeperste citroen 1 tot 2 eetlepels appelciderazijn 1 – 2 eetlepels (rauwe) honing kaneel klein beetje zwarte peper of cayenne peper

🍂 workshop run & relax De workshop run & relax die ik samen geef met Petersport, gaat definitief door! En we zitten vol! Aanmelden kan dus helaas niet meer, maar als het een succes wordt, gaan we het vast nog een keer organiseren. Voor wie erbij is: zaterdag 12 november gaan we van start, jullie ontvangen binnenkort details over de betaling.

🍂 tadelungt: blogs en sociale media Ik postte al regelmatig op facebook, maar plaats zo nu en dan ook filmpjes en weetjes op pinterest! Bijvoorbeeld complete yin yoga series om lekker thuis op je matje (of dekentje, of bed..) te doen. Niets mis mee, zou toch jammer zijn als het alleen bij die ene keer in de week blijft (maar blijf wel komen he...). Op mijn website schrijf ik af en toe een stukje over, nou ja, mijn leven als yogajuf en alles eromheen. Kijk maar eens naar wat ik al uit mijn digitale pen heb laten rollen. Oude nieuwsbrieven zijn hier ook terug te vinden.

🍂 net-gedaan mijn hang naar verdieping en kennis raakt niet uitgeput. En wat is er veel te doen op het gebied van bijscholing als je het wondere wereldje van de yoga induikt. Fantastische, inspirerende docenten uit binnen- en buitenland tuimelen bijna over je heen met hun cursussen en workshops, allen even nuttig en interessant. Yoga is hot, dat is zeker! En natuurlijk terecht, maar er moeten keuzes worden gemaakt. De afgelopen maand mocht ik een heel weekend stoeien met allerlei yoga 'props' (bolsters, kussens, de muur..) om de yin yoga houdingen te kunnen ondersteunen. Zodat iedereen een houding naar zijn of haar mogelijkheden optimaal in kan nemen. Het was tevens een weekend (+ vele uren achteraf) blokken op de anatomie, ik voelde me weer net een student. Veel geleerd en al veel toegepast in de lessen. En afgelopen weekend zat ik in Amsterdam me te 'focussen' op de psoas spier, onze instinctieve 'vecht-of-vlucht' spier, en omdat we nogal vaak - te vaak - in die (fictieve) vecht of vlucht-stand staan, kun je je voorstellen dat die spier nogal overwerkt is. Wat weer zorgt voor allerlei klachten en problemen. Boeiend!

Er staat nog meer op het programma, maar eerst maar weer eens gewoon lekker lesgeven (en al het geleerde integreren en eigen maken). Jullie zullen het merken!

🍂 in-de-maak Nu nog voornamelijk in mijn hoofd, maar het rolt er vast op tijd uit. Workshops in alle soorten en maten. Tipje van de sluier? Tadelungt by candlelight ✯. Tadelungt for early birds ✯ Zodra de puntjes op de 'i' zijn gezet, horen jullie het als eerste.

🍂 november actie het mooiste bewaar je altijd tot het laatst! Tadelungt november actie! Speciaal voor mijn trouwe leden ❋

tot tadelungt ♥︎

Recente blogposts

Alles weergeven

#ikbenopen

Gisteren zag ik op Instagram de #ikbenopen, waarin tot aandacht en openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden wordt opgeroepen. Deze hele week staat in het teken van het durven uiten van

bottom of page