top of page

Mrs.M.

APK voor de overgang

op de werkvloer

Herken je dit?

je zit achter je bureau een klus te doen, opeens breekt je het klamme zweet uit. Voor je het weet, zit je met een rood hoofd en zweetplekken op je bureaustoel en voel je je knap ongelukkig.  Of, in een discussie met een collega voel je de irritatie zo hoog oplopen dat je, zonder dat je het wilt, ontvlamt in woede en stampvoetend de deur uitrent. Of, voel je je na weer een nacht woelen, in de ochtend uitgeput en weet je niet hoe je een dag op het werk door moet komen. Maar je zet je schouders er weer onder want je wilt niet klagen.


Welkom, je bent waarschijnlijk in de overgang. Enkele feiten:
 

  • Vrouwen hebben tegenwoordig een ander leven én worden ouder dan de voorgaande generatie (betaald werk, mantelzorg, puberende kinderen).

  • In Nederland werken in totaal (in de leeftijd tussen 15 en 67) 3,8 miljoen vrouwen, daarvan is 1,8 miljoen ouder dan 45.

  • Gemiddeld start de overgang rond het 45e levensjaar en kan 7-10 jaar duren. Het moment van je laatste menstruatie (menopauze) ligt gemiddeld op 51 jaar.

  • Onderzoek laat zien dat bijna 35% van het ziekteverzuim van vrouwen boven de 45 overgangsgerelateerd is. 90% van de vrouwen ervaart in meer- of mindere mate klachten.

  • Tijdens de overgang zie je de arbeidsparticipatie met bijna 30% teruglopen. Vrouwen gaan minder uren werken of stoppen helemaal. Ook belanden vrouwen thuis met de diagnose 'burn out'. 

  • Slechts een klein percentage van bedrijven zorgt (volgens een onderzoek van vakbond CNV in 2023) voor een 'overgangsvriendelijke' werkomgeving en heeft beleid voor overgangsklachten. 

De menopauze is met recht een hot item

De overgang kent meer dan 30 symptomen (vermoeidheid, opvliegers, somberheid, stemmingswisselingen, slapeloosheid. Veelgehoorde klachten zijn ook spier- en gewrichtspijnen, concentratiegebrek, vergeetachtigheid en 'brainfog' (en dat op je werk!). De lijst is lang, met veel symptomen die door zowel artsen als vrouwen zelf als 'vaag' worden beschreven, wat niet betekent dat ze 'mild' zijn. Door gebrek aan kennis worden deze klachten veelal niet direct met de overgang geassocieerd. Stress en bezorgdheid over de gezondheid en het eigen functioneren en het zich niet begrepen voelen, gaan slecht samen met de veranderende hormoonhuishouding; vrouwen raken in een negatieve spiraal. Om gedurende de periode van de overgang én daarna duurzaam inzetbaar te blijven, is kennis, bewustzijn, openheid & communicatie (bij zowel de werkgever als werknemer) onmisbaar.
 

Waar in veel landen vrouwen na de menopauze een nieuwe status verwerven van ‘wijze vrouw’, kijkt men in Nederland vaak alleen naar de negatieve aspecten. Dat vrouwen tijdens de overgang juist besluitvaardiger en daadkrachtiger worden is een goed bewaard geheim. De manier waarop gekeken wordt naar deze fase en naar ouder worden in het algemeen, heeft invloed op de beleving van klachten. Dus, is de overgang alleen maar lastig of kan diezelfde overgang het begin inluiden van een tweede carrière of van het ontdekken en inzetten van nieuwe talenten? Die vraag stellen wij graag. 

179A5555.jpg

Meet Mrs.M.

Wij, Linda & Esther, noemen onszelf ervaringsdeskundigen. We zitten er middenin, of zitten in rustiger vaarwater. We hebben de klappen van de zweep ervaren, ieder op haar eigen (eigenwijze) wijze. Geen overgang hetzelfde, maar toch zoveel gemene delers. Gemeen, indeed, maar ook weer niet alleen maar kommer en kwel. Een fase in ons leven die ons als vrouwen met elkaar verbindt. Ons nieuwe perspectieven biedt, nieuwe ruimte om (in) te vullen. Alleen, in onze individualistische en prestatiegerichte maatschappij kan het een eenzame reis zijn. Kunnen we het nog aan onze moeders vragen hoe het was? Hoe brengen we het op het werk aan de orde? Hoe houden we ons hoofd rechtop tijdens de scherpe en heftige aanvaringen met onze puberdochters? Moeten we ons schamen of zijn we juist trots op onszelf?

179A5408.jpg

recept voor een zorgeloze overgang

Helaas, dat ene recept bestaat niet. En ook geen quick fix.
We doen geen beloftes en we propaganderen geen
speciale methode.

We nemen onszelf als uitgangspunt; onze eigen behoeftes, interesses, valkuilen en successen. We've been there!

We hebben ons een slag in de rondte gelezen in naslagwerken en boeken en blijven dat doen. We hebben heel wat uren op internet doorgebracht en vinden nog steeds nieuwe inzichten.

We zijn opgeleid op het gebied van coaching en yoga. We hebben onze omgeving het hemd van het lijf gevraagd. Schriften vol geschreven, middagen doorgebracht aan de keukentafel met cappuccino’s, chocolade en de pen in de hand.

We hebben geroepen, gedeeld en ons kwetsbaar opgesteld, gebrainstormd, geformuleerd en weer doorgestreept.

Dat alles zodat jij niet uren op zoek hoeft. En toch wat meer houvast krijgt in deze turbulente tijd. Om jou te informeren, andere gezichtspunten aan te dragen, je nieuwsgierigheid te triggerenOm met jou te delen, te lachen en misschien ook wel een traan te laten.

I don't sweat, I sparkle

Wat bieden wij

wij bieden een aantal vaste pakketten die je hieronder aantreft. 

Pakket 1, de sneak preview, is om kennis te maken met ons en ons programma. Daarin wordt al veel op tafel gebracht en gaan we in gesprek. Deze kan als een zelfstandige sessie worden aangeboden of wordt, indien er belangstelling is, gevolgd door pakket 2 of 3. 

In 1 bijeenkomst kunnen wij natuurlijk lang niet alles aanstippen.
We geven er dan ook de voorkeur aan om een aantal bijeenkomsten te organiseren. Onze ervaring leert dat er dan een vertrouwelijke band ontstaat waarin iedereen zich vrij voelt om zich uit te spreken. 

Wij zijn bij alle meetings beiden host en vanuit onze achtergrond

geven we invulling aan de bijeenkomst. 

Iedere bijeenkomst is anders maar wat je kunt verwachten:

* (delen van) tips & tricks

* achtergrond informatie en doorverwijzen 

* praktische & rustgevende aandachtsoefeningen 

* vanuit een holistisch oogpunt ('east meets west')

* a joyful (funny) intermezzo

* een luisterend oor

* herkenning & respect 

Prijzen zijn inclusief (evt) intakegesprek met de werkgever en

voorbereidings- en reistijd.

pakket 1

sneak preview
of losse sessiebijeenkomst van 2 a 2,5 uur

maximaal 25 de
elnemers

basisinformatie & kennismaking 
met ons en ons (vervolg-)programma

kan gevolgd worden door
pakket 2 of 3


prijs: € 550,- excl. 21% btw
en reiskostenvergoeding

 
opvliegers.jpeg
chips hond vergeten.jpeg

pakket 2

apk klein


2 bijeenkomsten van 2 a 2,5 uur

maximaal 12 deelnemers

uitgebreider op overgangsthema's

inclusief handoutprijs: € 1.200,- excl. 21% btw
en reiskostenvergoeding

pakket 3

apk groot

 4 bijeenkomsten van 2 a 2,5 uur

maximaal 12 deelnemers

dieper ingaan op overgangsthema's

incl. expert, bonus en handout


prijs: € 2.500,- excl. 21% btw
en reiskostenvergoeding
ik ben niet boos.jpeg
testosteron hormonensoepje.jpeg

pakket 4

lezing


1 bijeenkomst van 2 a 2,5 uur

maximaal 75 deelnemers

moment van napraat
met het publiek

inclusief handoutprijs: € 750,- excl. 21% btw
en reiskostenvergoeding

zij gingen je voor

'Zeer leuke dames, vullen elkaar heel mooi aan in persoonlijkheid en in informatie geven. Goed voorbereid en veel kennis.' 
'Sparring met medegenoten in dezelfde situatie.'
' Ik vond het fijn om ervaringen uit te wisselen met vrouwen in diverse leeftijden omtrent de overgang'. 
' Veel informatie, energie en een gezellige middag met gelijkgestemden'. 
' Fijn te praten met lotgenoten en wat meer te weten te komen over de wetenschappelijke aspecten van de overgang. En humor!'. 

contact

Mrs.M. 
apk voor de overgang
mail: mrsm@apkvoordeovergang.nl
neem gerust contact op; wij informeren je graag
IMG_20181018_195103.jpg

Meet Mrs.M. Linda

Ik ben Linda van den Bovenkamp (life- en vitaliteitscoach),

57 jaar en volop in de overgang.

 

Nadat ik op mijn 44e ernstig ziek werd, kreeg ik na mijn chemokuren hormoontabletten die ik tot mijn 50e heb geslikt om de overgang uit te stellen. Meteen na het stoppen met de medicatie sloeg de overgang keihard toe. Ik heb maanden nauwelijks geslapen en ik vloog van de ene in de andere opvlieger. Hoewel ik deze fase van mijn leven lichamelijk en geestelijk niet de aller prettigste vind, heb ik een manier gevonden om met deze fase om te gaan. Ik doe aan fat attack (want ja mijn middel verdween en ik kreeg te zachte kussentjes op plaatsen waar ik ze niet nodig had), ik beoefen yoga bij Esther (want ja, mijn lijf werd strammer en stijver  en ik vind het belangrijk om de tijd te nemen voor mijn lichaam) en op de momenten dat ik het toch even erg lastig vind allemaal denk ik aan mijn mede-patiënte in het ziekenhuis; ze overleed 2 jaar na de diagnose. En dus denk ik als ik ‘s nachts wakker lig of een opvlieger krijg; wat een mazzelaar ben ik; ik ben er nog en zij had er alles voor over om deze levensfase mee te maken.

Als life- en vitaliteitscoach hoop ik je handvatten aan te kunnen reiken die je kunt gebruiken om zo fit, vrolijk en vitaal mogelijk door deze levensfase heen te komen.

En vergeet niet; we hebben de puberteit ook achter ons gelaten!

179A5508.jpg
179A5523.jpg

Meet Mrs.M. Esther

Zo tegen mijn 45e diende de overgang zich bij mij,

Esther Gerringa (56, yogadocente & masseur), aan.

 

Dat wil zeggen: de fysieke uitingen van de overgang. Gekke pijntjes, stijfheid en nachtzweten zijn de revue al gepasseerd. Het is iedere dag weer een verrassing! Maar dat de overgang meer is dan alleen opvliegers & stemmingswisselingen, merkte ik óók een aantal jaren terug. Een roep naar anders, meer invulling, meer verdieping. En zo gooide ik symbolisch het roer om en begon mijn eigen yogastudio, ondertussen aangevuld met een praktijk voor (Oosterse) massages. Nog dagelijks geniet ik van het lesgeven en het geven van lichaamsgerichte behandelingen en ontmoet ik mensen die in dezelfde fase zitten als ik, met uiteenlopende ervaringen.

In onze samenleving is er sprake van werkdruk, stress en veel hectiek. De meesten hebben helaas niet de luxe om hun leven anders in te richten en meer rust in te bouwen. Terwijl de menopauze je uitnodigt om het rustiger aan te doen en je leven onder de loep te nemen. Middenin de opvoeding van onze pubers of de zorg voor onze ouders - naast een drukke baan en het bestieren van het huishouden - is dit de uitdaging van deze tijd. 

 

Sinds 2023 gebruik ik bio-identieke hormoonsuppletie en ben ik mij hierin gaan verdiepen. Veel klachten zijn afgenomen en ik slaap weer goed. Ik pleit voor betere verspreiding van informatie en voor bespreekbaarheid van dit onderwerp zodat een ieder keuzes kan maken die bij haar past. 

Tadelungt - HR- ANP  (43 van 43).jpg
bottom of page