top of page
gekeminnema.nl-2021-67.JPG

ONE.WITH.NATURE

ONLINE PLATFORM

introductie 

Wat leuk dat je je weg hebt gevonden naar mijn on-|offline platform One With Nature, waarin je je mag onderdompelen in de wereld van de (5) elementen. Je bent nog 1 stap verwijderd van het clubhuis, waar je als member toegang hebt tot een prachtige garden of eden met video’s, inspiratie, meditaties en oefeningen waar je op je eigen tempo doorheen kunt struinen. Waar jij als rustzoeker, natuur-avonturier en yogaliefhebber volop aan je trekken komt. Wat jouw reden ook is om op deze pagina uit te komen, wees welkom! Je bent vast nieuwsgierig wat je kunt verwachten van het programma. Hier zal ik een tipje van de sluier  oplichten, misschien prikkelt het je om de tuinpoort open te zetten en het aanlokkelijke pad op te lopen. Wat het daarna voor jou brengt en doet: laat het je verrassen en stap er met een open mind in!

In dit hoofdstuk vertel ik je allereerst iets over de inhoud en opbouw van dit platform, hoe je member kunt worden en welke module er is en welke wellicht nog volgen, kortom: de gps-route door deze (digitale) omgeving. Daarna lees je wat achtergronden en krijg je een beeld van de inhoud. Ik hoop je op een gemakkelijke manier door de praktische stappen heen te loodsen, zodat je lekker aan de gang kunt gaan. Loop je mee?

806.JPG

ONE.WITH.NATURE

EEN ODE AAN DE 5 ELEMENTEN

Winter

het platform & modules

ONE.WITH.NATURE is een on-|offline omgeving waar ik de gids ben en jij de gast. Maar hoe langer en hoe vaker je rondstruint, hoe meer jijzelf gids wordt omdat je de weg leert kennen en de oefeningen eigen maakt. 

We beginnen met de module INNER GROUNDING welke staat voor het element AARDE. Dit een pilot module; je kunt deze voor een gereduceerd tarief aanschaffen en bekijken.

het membership

Om toegang te krijgen tot de modules ga je een lidmaatschap aan. No worries, je maakt enkel een account aan waarmee je de module aan kunt schaffen en waarmee je de sleutel van de toegangspoort naar de digitale omgeving krijgt. 

 

Deze 'garden of eden' is een afgeschermde omgeving op/achter/in deze website en dus alleen binnen te gaan als one.with.nature-member.

 

Uiteindelijk zullen er meerdere members zijn, maar je hebt de module altijd voor jezelf: je komt niemand tegen, het is een privé plek. Je kunt er doen en laten wat je wilt. 

aanmelden doe je zo

Bovenin de menubalk op de website vind je het kopje 'inloggen'. Als je hier voor de eerste keer op klikt, moet je je nog even aanmelden. Vul de gegevens in, verzin een wachtwoord & klaar. De volgende keer dat je inlogt, kom je in je account. 

Je kunt op twee manieren een aankoop doen. 

 

1. ga in je account naar het tabblad 'mijn aankopen' en klik in het rechterveld naar 'bekijk de abonnementen'. Je wordt dan naar de winkel geleid en je kunt de module(s) aanschaffen. 

 

2. ga rechtstreeks naar de winkel en klik op de module van keuze. Er wordt op dat moment gevraagd om in te loggen zodat je de module kunt kopen. 

Nadat je de module hebt aangeschaft,heb je toegang en kun je gaan grasduinen. 

De toegangspoort naar de module(s) vind als je verder scrollt naar beneden.

website vs platform

Het platform is een onzichtbare, only-for-members gebied op mijn website. Ben je op het platform aan het navigeren, dan kun je op de startpagina van de module terug naar de website (de knop daartoe heet, heel toepasselijk, 'terug naar de website'). Je verlaat dan het online platform. 

Wil je weer terug naar het platform, dan klik je weer op het betreffende submenu onder 'online platform' ét voila: je bent er weer. Heb je de website tussendoor niet afgesloten dan ben je wellicht nog ingelogd en heb je direct toegang. Zo niet, log dan eerst weer even in! 

gps door het platform

 het fundament van het platform:
DE 5 ELEMENTEN

De beweging van het leven, van de natuur, van alle energie is de basis van de filosofie van de  5 elementen. Deze van oorsprong Taoistische levensvisie is gebaseerd de natuurlijke beweging van creatie, groei en vergaan.

 

In het kort heb je:

  • De potentie (water | winter | ouderdom | de nacht)

  • De creatie (hout | lente | geboorte - jeugd | de ochtend)

  • De bloei (vuur | zomer | 20-40 jarigen | de middag )

  • De verwelking (metaal | herfst | 40-60 jarigen | de avond)

 

Het vergaan, wat weer de potentie heeft om tot iets nieuws te komen (water | winter).

↦ Denk bijvoorbeeld aan het ‘cradle to cradle’ (letterlijk: van wieg tot wieg) principe: na gebruik van een product de grondstoffen hergebruiken zonder hun waarde te verliezen. Afval staat hier gelijk aan voedsel. De bladeren die van de bomen vallen zorgen weer voor bemesting van de grond.    

 

Het 5e element is het element aarde, dat zich manifesteert net na de zomer en vlak voor de herfst, in de overgang van het meest yange naar meer yinne energie. Van het naar buiten gericht zijn naar het introverte. Maar de aarde-energie manifesteert zich ook in álle overgangen tussen de seizoenen, of wanneer je in je leven een periode van verandering meemaakt (verhuizing, geboorte van je kind, scheiding, een nieuwe baan, uitzwaaien van kinderen uit huis, de overgang an sich). 

 

↦ De vijf elementen worden ook wel Wu Xing genoemd. Wu betekent 'vijf' en xing ‘lopen’ of ‘bewegen’. Er is dus sprake van vijf processen en er wordt ook wel eens gesproken over de 5 fasen of de 5 transformaties.

 

↦ Deze cyclus vind je overal terug in de natuur, in de fases van een mensenleven, in de seizoenen, maar ook in een dag. 

 

↦ De elementen beïnvloeden elkaar en kun je niet los van elkaar zien. Alles bestaat uit een combinatie van de elementen, wij ook. 

Er is zowel sprake van een voedende en versterkende kracht van het ene element op het andere, als wel een beteugelende, remmende kracht. 

 

↦ De energie van een element is ‘in z’n element’ (op z’n krachtigst, het meest aanwezig) op bepaalde tijdstippen op een dag (bijvoorbeeld: de maagenergie van 7-9 uur in de ochtend), in een bepaald seizoen (de blaas- en nierenergie in de winter) én op bepaalde periodes in een mensenleven (de lever - hout - creatie in je jeugd). In het plaatje hieronder zie je een afbeelding van de organische klok waarin je kunt zien wanneer de energie op z’n hoogst is). Je activiteiten, voeding & rustmomenten kun je hierop afstemmen. Let wel: ieder heeft z’n eigen biologische klok en deze kan afwijken van de volgorde hieronder. Maar misschien herken je wel bepaalde behoefte of dips gedurende dag en kun je dat vanuit de organische klok verklaren. 

↦ Er kan sprake zijn van een dominantie van een bepaald element in jou, of juist een tekort. In de module leg ik uit waar zich dat in uit (‘kracht & klacht’).

images_edited_edited.jpg
images_edited.jpg
de 5 elementen
Tarwe veld

Onze interne klok kan onze sociale klok niet bijhouden

Als we kijken naar hoe we hier onze tijd invullen, dan is dat voornamelijk gedicteerd door de klok en de inrichting van onze maatschappij. De druk die de maatschappij, de buitenwereld maar ook wij zelf ons opleggen, is enorm. De prikkels en informatie die we dagelijks binnen krijgen, kent nauwelijks nog grenzen. We worden geacht op ieder moment van de dag productief te zijn, en velen van ons worden ook nog eens geconfronteerd met een aantal ‘spitsuren’ waarin dit alles tot hysterische hoogtes samen komt. We zijn moe, maar er is nauwelijks tijd om uit te rusten. 

 

Een willekeurige dag in ons leven ziet eruit als een vurige, zomerse dag. Veel energie, veel output en een extraverte jij. Tenminste, zo ziet het ideale plaatje eruit, waarin we onszelf opleggen dat we creatief en productief zijn (en er ook nog goed uitzien, tijd hebben voor vriendschappen, sport, etc.etc.). Maar iedere dag huisvest óók een stukje lente, herfst & winter in zich. We verlangen van onszelf dat we in de ochtend al direct kunnen vlammen, terwijl je, als je eerlijk bent, je eerst tijd nodig hebt om wakker te worden (de zonsopkomst, de lente). En je merkt ook wel dat je in de loop van de middag niet meer zo scherp bent en dat je minder snel reageert. Dit gebeurt meestal al rond 15 uur in de (na-)middag. ‘De nazomer’ klopt aan de deur, maar wij schuiven dat noodgedwongen aan de kant - we zijn juist, opnieuw, in een spitsuur beland. De avond (de herfst), bedoeld om los te laten en wat meer naar binnen te keren, wordt door ons vaak ook met allerlei activiteiten gevuld. Waardoor we minder goed en minder uren slapen (de winter) terwijl dat juist zo belangrijk is om stil te liggen, braak te liggen, ondergronds te gaan en te verwerken & onszelf weer klaar te maken voor een nieuwe dag. 

 

We plannen onze dagen tot op het uur nauwkeurig met allerlei afspraken en verplichtingen maar we luisteren niet meer naar onze interne klok. We worden niet meer wakker van het eerste ochtendlicht maar van de wekker. We eten niet als we honger hebben, maar op gezette tijden. We slapen niet omdat we moe zijn, maar wanneer het werk af is. Als de 2 klokken niet in evenwicht zijn dan uit zich dat in gevoelens van onbehagen, woede, frustratie of verdriet. 

We leven niet in een klooster en we zijn geen nieuwe hippies; we staan volop in het leven. We werken, we hebben onze gezinnen, we (mantel-)zorgen en we ontwikkelen ons. Het leven ís niet stil te zetten, maar betekent dat dat we ons moeten laten overspoelen? Misschien toch niet. Hoe kunnen we zelf de stilte in de storm zijn? Meer voelen hoe we het leven vóór ons kunnen laten werken in plaats van dat het een dagelijks gevecht is. Door onze innerlijke natuur meer af te stemmen met de wetmatigheid van de natuurlijke cycli om ons heen, komen we een heel eind.

pijlers van het platform

de pijlers van het platform

de digitale omgeving besnuffel je vanaf je computer, laptop of I-pad. Hoe groter het scherm, deste mooier en completer het beeld. De versie op de telefoon is een verkorte versie van zijn grote (beeld-)broer. Teksten vind je hier niet terug, alleen de praktische oefeningen, meditaties en video's. Dit heb ik bewust gedaan om je uit te nodigen het telefoonscherm zoveel mogelijk te ontwijken. Zie het platform op je telefoon als een ‘tiny house’: knus, maar wel behelpen en niet alles past erin. 

de beleving start online, maar de verdieping zit ‘m in het offline ervaren. Ik noem dat ook wel ‘in het lijf-ervaren’. De yogalessen en meditaties kun je thuis doen of op een fijne plek in de natuur. Soms zal ik je nadrukkelijk uitnodigen om eropuit te trekken, om het buiten te beleven. De oefeningen zijn altijd afgestemd op het seizoen en voor iedereen te doen.

in plaats van tijd te ervaren als een vijand, leer je de tijd te nemen, naar je hand te zetten (nou ja, met mate dan (-; en anders te beleven. Dat gebeurt eigenlijk spelenderwijs en al doende: hoe meer je je bewust wordt van de kracht van de natuurlijke ritmes en cycli, en hoe meer ‘positieve ervaringen’ je verzamelt, hoe gemakkelijker het wordt. 

Je hebt voor een periode van 1 jaar toegang tot de module(s) van aankoop, vanaf het moment dat je deze aanschaft. Binnen dat jaar kun je vrijuit ronddwalen en je omwentelen in bijvoorbeeld de energie van De Nazomer (element aarde).


de eerste module

I N N E R   G R O U N D I N G
 

We gaan van start met de module aarde. Wat mij betreft de meest belangrijke en noodzakelijke module van allemaal. Want we leven veel met ons hoofd in de wolken, toch? We mogen wel weer wat meer landen in ons lijf, in het voelen. 
In mijn yogalessen moedig ik niet voor niets aan om af te dalen uit het hoofd en het denken naar het lijf en het voelen. 
Om je te helpen je meer af te stemmen op deze energie, heb ik de module Inner Grounding ontwikkeld.
Vol met inspiratie, tips, weetjes, video's en audio's. 
Je echt even onderdompelen in de schoot van moeder aarde. Ik nodig je van harte uit. 

Schattig Kuiken

module inner grounding

bottom of page