top of page

Mrs.M.

APK voor de overgang

Onze missie

Mrs.M. staat niet op de barricades, maar willen wel ons geluid laten horen. We kijken uit naar de dag dat praten over de overgang de normaalste zaak van de wereld is. 

Dat er meer begrip voor en kennis over de hormonale kwalen ontstaat waardoor je eventueel in overleg met je werkgever, je leven (tijdelijk) aan kunt passen om zo prettiger door de overgang te komen. Dat daarin alle opties worden benoemd en besproken en de vrouw zeggenschap heeft over haar eigen keuzes.

Dat de overgang niet meer gezien wordt als een last maar ook als een fase van groei en nieuwe mogelijkheden. 

Zodat jij ook beter begrijpt wat er gebeurt in je lijf 

en dat je (lang) niet de enigste bent!

Onze leus is niet voor niets:

I don't sweat, I sparkle!

Wie zijn wij

Wij, Linda & Esther, noemen onszelf ervaringsdeskundigen op het gebied van de overgang. We zitten er middenin, of hebben het zo'n beetje achter de rug. We hebben de klappen van de zweep ervaren, ieder op haar eigen (eigenwijze) wijze. Geen overgang hetzelfde, maar toch zoveel gemene delers. Gemeen, indeed, maar ook weer niet alleen maar kommer en kwel. Een fase in ons leven die ons als vrouwen met elkaar verbindt. Ons nieuwe perspectieven biedt, nieuwe ruimte om (in) te vullen. Alleen, in onze individualistische en prestatiegerichte maatschappij kan het een eenzame reis zijn. Kunnen we het nog aan onze moeders vragen hoe het was? Hoe brengen we het op het werk aan de orde? Hoe houden we ons hoofd rechtop tijdens de scherpe en heftige aanvaringen met onze puberdochters? Moeten we ons schamen of zijn we juist trots op onszelf?

De overgang: met recht een hot item

Het kan je overvallen, de heftigheid van de menopauze. Niet pas op het laatste moment, het moment van de laatste menstruatie, nee, al veel vroeger. Soms al als je nog maar net je 40e verjaardag hebt gevierd. Je bent er waarschijnlijk nog echt niet klaar voor, je denkt waarschijnlijk: dat is toch voor the real old ladies? Misschien herinner je je nog de opvliegers van je moeder en weet je toch zeker dat zij veel ouder was dan jij nu bent? Nee, nee, nee! Je moeder was wellicht van dezelfde leeftijd! En of je het nu gelooft of niet, de eerste tekenen van de overgang dienen zich echt al jaren voor je laatste ongesteldheid aan. Soms plompverloren, soms langzaam maar gestaag, fysiek of mentaal. En dan?

I don't sweat, I sparkle

recept voor een zorgeloze overgang

Helaas, dat ene recept bestaat niet. En ook geen quick fix. We doen geen beloftes en we propaganderen geen speciale methode.

We nemen onszelf als uitgangspunt; onze eigen behoeftes, interesses, valkuilen en successen. We've been there!

We hebben ons een slag in de rondte gelezen in naslagwerken en boeken en blijven dat doen. We hebben heel wat uren op internet doorgebracht en vinden nog steeds nieuwe inzichten.

We zijn opgeleid op het gebied van coaching en yoga. We hebben onze omgeving het hemd van het lijf gevraagd. Schriften vol geschreven, middagen doorgebracht aan de keukentafel met cappuccino’s, chocolade en de pen in de hand.

We hebben geroepen, gedeeld en ons kwetsbaar opgesteld, gebrainstormd, geformuleerd en weer doorgestreept.

Dat alles zodat jij niet uren op zoek hoeft. En toch wat meer houvast krijgt in deze turbulente tijd. Om jou te informeren, andere gezichtspunten aan te dragen, je nieuwsgierigheid te triggeren.

Om met jou te delen, te lachen en misschien ook wel een traan te laten.

Wat bieden wij

Een luisterend oor.

Kennis en informatie.

Herkenning, begrip.

Soms met humor, maar altijd respectvol en serieus.

Inzichten.

Perspectief.

Op de werkvloer

Onze bijeenkomsten vinden op de werkvloer plaats.  Momenteel zijn veel werkende vrouwen in de overgang en lopen op die plek tegen specifieke lastige situaties aan. Om duurzaam inzetbaar te blijven tijdens deze fase van het leven is kennis, bewustzijn, openheid en communicatie van zowel de werkgever als werknemer van groot belang!

Lees hier meer over 

Mrs.M. op de werkvloer

IMG_20181018_195103.jpg

Meet Mrs.M. Linda

Ik ben Linda van den Bovenkamp (life- en vitaliteitscoach),
57 jaar en volop in de overgang.

 

Nadat ik op mijn 44e ernstig ziek werd, kreeg ik na mijn chemokuren hormoontabletten die ik tot mijn 50e heb geslikt om de overgang uit te stellen. Meteen na het stoppen met de medicatie sloeg de overgang keihard toe. Ik heb maanden nauwelijks geslapen en ik vloog van de ene in de andere opvlieger. Hoewel ik deze fase van mijn leven lichamelijk en geestelijk niet de aller prettigste vind, heb ik een manier gevonden om met deze fase om te gaan. Ik doe aan fat attack (want ja mijn middel verdween en ik kreeg te zachte kussentjes op plaatsen waar ik ze niet nodig had), ik beoefen yoga bij Esther (want ja, mijn lijf werd strammer en stijver  en ik vind het belangrijk om de tijd te nemen voor mijn lichaam) en op de momenten dat ik het toch even erg lastig vind allemaal denk ik aan mijn mede-patiënte in het ziekenhuis; ze overleed 2 jaar na de diagnose. En dus denk ik als ik ‘s nachts wakker lig of een opvlieger krijg; wat een mazzelaar ben ik; ik ben er nog en zij had er alles voor over om deze levensfase mee te maken.

Als life- en vitaliteitscoach hoop ik je handvatten aan te kunnen reiken die je kunt gebruiken om zo fit, vrolijk en vitaal mogelijk door deze levensfase heen te komen.

En vergeet niet; we hebben de puberteit ook achter ons gelaten!

179A5508.jpg
179A5523.jpg

Meet Mrs.M. Esther

Zo tegen mijn 45e diende de overgang zich bij mij,

Esther Gerringa (56, yogadocente & masseur), aan.

Dat wil zeggen: de fysieke uitingen van de overgang. Gekke pijntjes, stijfheid en nachtzweten zijn de revue al gepasseerd. Het is iedere dag weer een verrassing! Maar dat de overgang meer is dan alleen opvliegers & stemmingswisselingen, merkte ik óók een aantal jaren terug. Een roep naar anders, meer invulling, meer verdieping. En zo gooide ik symbolisch het roer om en begon mijn eigen yogastudio, ondertussen aangevuld met een praktijk voor (Oosterse) massages. Nog dagelijks geniet ik van het lesgeven en het geven van lichaamsgerichte behandelingen en ontmoet ik mensen die in dezelfde fase zitten als ik, met uiteenlopende ervaringen.

In onze samenleving is er sprake van werkdruk, stress en veel hectiek. De meesten hebben helaas niet de luxe om hun leven anders in te richten en meer rust in te bouwen. Terwijl de menopauze je uitnodigt om het rustiger aan te doen en je leven onder de loep te nemen. Middenin de opvoeding van onze pubers of de zorg voor onze ouders - naast een drukke baan en het bestieren van het huishouden - is dit de uitdaging van deze tijd. 

 

Sinds 2023 gebruik ik bio-identieke hormoonsuppletie en ben ik mij hierin gaan verdiepen. Veel klachten zijn afgenomen en ik slaap weer goed. Ik pleit voor betere verspreiding van informatie en voor bespreekbaarheid van dit onderwerp zodat een ieder keuzes kan maken die bij haar past. 

Tadelungt - AP - Hoge Resolutie (36 van 43).jpg
bottom of page