top of page

AARDEN


Doe je aan yoga, dan denk je aan (blote) voeten. Iedereen weet dat als je een yogastudio betreedt, je je schoenen uittrekt en de ruimte blootvoets betreedt. Oké, sokken toegestaan als het klimaat daarom vraagt, maar meer ook niet. Waarom eigenlijk? Er zijn allerlei redenen. Stugge schoenen hinderen je al snel in je bewegingen (sokken zelfs al!). En doordat we op blote voeten staan, trainen we alle spiertjes die in schoenen niet actief zijn (je kunt stellen dat onze voeten lui zijn geworden door het comfort van onze schoenen). We masseren en stimuleren het bindweefsel dat door te weinig druk & rek in het dagelijkse leven verhardt en verkleeft - wat weer tot klachten kan leiden in voeten, enkels of zelfs knieën en heupen. Je houding verbetert, je staat rechter en steviger en door balansoefeningen te doen, bewaar je beter je evenwicht – cruciaal als we ouder worden om te voorkomen dat we vallen en botten breken. We houden de gewrichten soepel door ze te bewegen in alle richtingen. Maar er is nog veel meer! Je bloedsomloop én je stofwisseling worden gestimuleerd door te lopen op blote voeten (hier is wetenschappelijk bewijs voor) en de drukpunten (energiepunten) worden getriggerd, wat je gezondheid ten goede komt. Je slaapt beter en je weerstand verbetert. Koude-voeten klachten en wintertenen verminderen, juist door op blote voeten te lopen, zelfs in de winter (eventjes buiten een ‘skinny dip’ op het frisse ochtendgras met de dauw nog voelbaar is een aanrader!).

Zoals de zon ons warmte, blijheid en vitamine D geeft, zo geeft de aarde ons voedsel en water en een eeuwige, natuurlijke, milde energie. Je kunt de energie van de aarde niet zien, maar wel voelen. Sommige mensen ervaren het als een warme, tintelende en plezierige sensatie als ze wandelen over het strand of op een vochtig grasveld. We associëren het niet voor niets met vrijheid, het hippie-gevoel, plezier en jeugd. En dan is er nog de oude traditie van dauwtrappen met Hemelvaart. Dit werd in de 19e eeuw gedaan omdat de dauw op het gras een zuiverende en genezende werking zou hebben. Vermoedelijk stonden mensen dan al om drie uur ’s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Waarschijnlijk gaat de oorsprong al terug naar de Germaanse tijd als onderdeel van de meifeesten. In deze periode van het jaar vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur.

Met de uitvinding van de schoen zijn wij verleerd om op blote voeten te lopen. We slapen ook niet meer op de grond (gelukkig niet!) en onze huizen zijn geïsoleerd. Zo zijn we langzamerhand het contact met de aarde kwijtgeraakt. Dit is jammer, want nieuw wetenschappelijk onderzoek doet vermoeden dat dit losgekoppeld zijn van de aarde, medeoorzaak kan zijn van chronische pijn, vermoeidheid en slecht slapen. Wat zou betekenen dat als we dat contact herstellen, we ons wellicht beter voelen en slapen. It’s worth a try, zou ik zeggen.

Ons lichaam is een batterij. We laden ons voornamelijk positief op (dat klinkt positief, maar dat is het niet). Positieve lading krijgen we door prikkels, ons telefoongebruik, de straling om ons heen, alle gedachtenkronkels, het ‘in je hoofd zijn’, stress. De aarde daarentegen is negatief geladen. Het zorgt voor het neutraliseren van die overvloed aan positieve lading. Het ontlaadt, het zorgt voor herstel en balans. Voetjes op de grond dus, of, als dat je te gortig is: plaats je handen op de grond. Voor alles is een oplossing ;-).

Daarbij - het houdt niet op met de lijst van voordelen - is de aarde een bron van (vrije) elektronen die je lichaam helpen het overschot aan vrije radicalen (die gezond weefsel kunnen aantasten en zorgen voor ontstekingen in het lichaam - dit is te kort door de bocht maar lees maar eens verder op de website van Earthing Nederland) af te voeren. Zie hier ook weer de link met chronische pijn & ziekte. Natuurlijk is het in dit laatste geval zaak om een arts of specialist te raadplegen en niet alleen te vertrouwen op de helende werking van de aarde.

Zelf ben ik groot fan. Thuis lopen we binnen altijd op bloten voeten, alhoewel die gewoonte wel minder wordt in de winter - dan zijn lekkere dikke warme sokken toch wel erg aantrekkelijk. Op de yogamat gaan de sokken uit en ik besteed veel aandacht aan gronden: het goed neerzetten van de voeten en het gewicht verdelen. Daarbij hoort ook (en gebeurt bijna automatisch) dat je je aandacht laat afzakken naar beneden. Uit je hoofd, in je lijf, in de basis, je voeten. Stevig staan, de energie opslurpen uit de grond. Óók als je binnen staat en niet rechtstreeks in contact met Moeder Aarde; dan visualiseer je dat contact en die warme, zuivere energie. Het werkt!

Bronnen: Earthing Nederland, Happinez, Historiek.net.

Recente blogposts

Alles weergeven

#ikbenopen

Gisteren zag ik op Instagram de #ikbenopen, waarin tot aandacht en openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden wordt opgeroepen. Deze hele week staat in het teken van het durven uiten van

bottom of page