top of page

ons lichaam is één grote emmer snot


Dit geweldige inzicht, en nog veel meer natuurlijk, heb ik de afgelopen 4 dagen opgedaan tijdens mijn tweede opleidingsmodule yin yoga bij bivag in Sneek. Eet smakelijk!?

Ja, tijdens zo’n opleidingstraject wordt er veel gezegd en je lacht wat af met z’n allen om de vergelijkingen die we maken om het geleerde ‘concreet’ en ‘tastbaar’ te maken. Want dat willen we: we willen het begrijpen, we willen CONTROLE (ik in ieder geval. Herkenbaar?). Dus snuiven we alle kennis op, schrijven we schriften vol, liggen we ’s-avonds wakker in gedachten de houdingen na te lopen (linkerbeen toch naar achteren en dan met de andere hand…) en pakken we jan-skelet (de trouwe assistent van docent Emrik) er nog eens bij - hoe zat het ook al weer met dat sacrum?

Maar net zoveel als er gezegd is, is er ook niet gezegd. Omdat er zoveel niet te begrijpen valt en omdat je niet moet streven naar dat ‘weten’. Natuurlijk, je doet zo’n opleiding niet voor niets: je moet toch minstens weten waarom je je cursisten in een uitdagende houding probeert uit te nodigen. Wat dat met je doet. Maar tegelijkertijd is het ook een kwestie van intuïtie, van het niet weten maar ervaren. Zoveel meer dan ons fysieke lichaam, zoveel meer dan kennis alleen!

Terug naar die emmer snot. Dat ons lichaam voor een groot deel uit water bestaat, is algemeen bekend. Ons bindweefsel, waar yin yoga op werkt, is het grootste water-netwerk in ons lichaam. Het zit overal in en om, door en tussen. Als dit bindweefsel ‘juicy’ is, voelt ons lichaam soepel en flexibel. De ultieme snot-substantie, zeg maar. Maar het heeft snel de neiging om klonterig en kleverig te worden. Door stress, pijn, te weinig beweging, te veel kantoorwerk, verdriet, voorkeurshoudingen en ziekte, verandert de smurrie in ijswater. En dat voel je! Stijf, stram en stroef ga je door het leven, in plaats van speels en soepel.

Goed gehydrateerd bindweefsel is een zegen en binnen bereik voor ons allemaal. Het verandert van structuur door het (langdurig) te rekken en te strekken, dan trekt het water aan en kan het weer stromen. Met yin yoga blijf je 2 tot 5 minuten (soms nog wel langer) in een houding, zonder gebruik te maken van spierkracht! En dan kunnen er zomaar kleine wondertjes gebeuren. Ze smelten de kaaaazen….

tadelungt ♥︎

Recente blogposts

Alles weergeven

#ikbenopen

Gisteren zag ik op Instagram de #ikbenopen, waarin tot aandacht en openheid over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden wordt opgeroepen. Deze hele week staat in het teken van het durven uiten van

bottom of page